Oblicz całkę nieoznaczoną
Kacper1997: ∫sinx√1+cos2xdx
12 sty 20:37
ite: Może być w dwudziestu krokach?
12 sty 21:06
Kacper1997: Może być

Takie są całki czasem
12 sty 21:09
12 sty 21:10
ABC:
ite kto teraz zna funkcję secans?

ja swoim uczniom mówię o niej ale wielu takich nie ma
12 sty 21:12
ite: To dobrze, że przy okazji swojego przedmiotu uczysz również historii!
12 sty 21:15
ABC: ja robię różne dygresje cały czas, a historia matematyki to właściwie w 50% matematyka
12 sty 21:17
Kacper1997: | 1 | |
Wystarczy zamienic secans na |
| i tez mozna liczyc, ale latwiej mozna sie pomylic |
| cosx | |
12 sty 21:35
ite: Może ktoś poda krótszy sposób...
12 sty 21:50
ABC:
mamy jedynkę hiperboliczną
1+sh
2x=ch
2x
można w całce ∫
√1+u2du
podstawić u= sh x
du=ch x dx
dostajemy całkę
∫chx*
√ch2x dx
tylko że potem trzeba będzie wracać poprzez funkcje areahiperboliczne więc nie wiem czy wyjdzie
krócej
12 sty 22:02
Mariusz:
Ja tam wolę użyć pierwszego podstawienia Eulera
Tutaj akurat ładnie wyjdzie
∫sin(x)
√1+cos2(x)dx
t=cos(x)
dt=−sin(x)dx
−∫
√1+t2dt
√1+t2=u−t
1+t
2=u
2−2ut+t
2
1=u
2−2ut
u
2−1=2ut
| 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| (∫udu+∫ |
| du+2∫ |
| du) |
| 4 | | u3 | | u | |
| 1 | | u2 | | 1 | |
− |
| ( |
| − |
| +2ln|u|)+C |
| 4 | | 2 | | 2u2 | |
| 1 | | (u2−1)(u2+1) | |
− |
| ( |
| +ln|u|)+C |
| 2 | | 2u*2u | |
| 1 | | u2−1 | u2+1 | |
− |
| ( |
|
| +ln|u|)+C |
| 2 | | 2u | 2u | |
| 1 | |
− |
| (t√1+t2+ln|t+√1+t2|)+C |
| 2 | |
| 1 | |
=− |
| (cos(x)√1+cos(x)2+ln|cos(x)+√1+cos(x)2|)+C |
| 2 | |
14 sty 01:31
14 sty 11:26
jc:
| 1 | | dr | |
t=tg r, 1+tg2r= |
| , dt = |
| |
| cos2r | | cos2r | |
| 1 | | ds | |
calka = ∫ |
| dr = ∫ |
| , s=sin r, |
| cos3 r | | (1−s2)2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| + |
| + |
| + |
| )ds |
| 4 | | (1−s)2 | | (1+s)2 | | 1−s | | 1−s | |
| 1 | | 1 | | 1 | | t | |
= |
| ( |
| − |
| + ln(1+s) − ln(1−s)), s= |
| |
| 4 | | 1−s | | 1+s | | √+t2 | |
a chciałem inaczej ...
14 sty 16:06