aksjomat
Wolfik: | | 1 | |
Uzasadnij, że jeśli pierwiastkami równania 7x2−6x+1=0 są liczby x1,x2 to |
| +{1}{x2} |
| | x1 | |
są pierwiastkami równania x
2−6x+7.
zał: x
1,x
2 pierw. równania 7x
2−6x+1=0
| | 1 | |
teza: |
| {1}{x2} pierw. równania x2−6x+7=0 |
| | x1 | |
dowód:
7x
2−6x+1=0
x
2−6x+7=0
x
1+x
2=6
x
1x
2=7
co dalej?
12 sty 19:11
ABC:
Wolfik ty masz jakiegoś nauczyciela (nauczycielkę) czy jesteś samoukiem?
12 sty 19:14
Wolfik: godzina korepetycji tygodniowo, pomaga mi to, ale nadal to nie jest zbyt dużo na mnie... staram
się ile mogę samemu, ale wychodzi jak wychodzi
12 sty 19:19
salamandra: 7x
2−6x+1 = 0
Δ= 36−28 = 8
√Δ = 2
√2
| 1 | | 1 | | 7 | | 7 | | 7(3+√2) | |
| = |
| = 1* |
| = |
| = |
| = |
| x1 | | 3−√27 | | 3−√2 | | 3−√2 | | 9−2 | |
= 3+
√2
x
2−6x+7 = 0
Δ = 28
√Δ = 2
√2
x2 = 3+
√2
12 sty 19:20
ABC:
Salamandra ale tu nie chodziło zapewne o policzenie tego na piechotę

można to zadanie postawić w postaci ogólniejszej:
pokaż że jeśli x
1 , x
2 są pierwiastkami rów. ax
2+bx+c=0
to 1/x
1 , 1/x
2 są pierwiastkami równania cx
2+bx+a=0
i dowód przy użyciu wzorów Viete'a ale taki gdzie widać założenie, tezę i przekształcenia
12 sty 19:25
Wolfik: ABC, czemu pytasz?
12 sty 19:26
ABC:
bo widzę jakie masz braki
12 sty 19:28
salamandra: a dlaczego cx
2+bx+a ?
| | −b | | 1 | | 1 | | a | |
bo skoro x1+x2 = |
| to |
| + |
| = |
| ? |
| | a | | x1 | | x2 | | −b | |
12 sty 19:32
Wolfik: jakiś czas temu pisałem tutaj o moim uczeniu przez ostatnie 2 lata... mimo regularnej nauki
efekty malutkie. Robię ile się da, żeby napisać maturę w miarę sensownie(o ile to jeszcze
możliwe)
12 sty 19:34
Jerzy:
Popatrz uważnie na obydwa trójmiany w pierwszym poście.
12 sty 19:36
ABC:
następny artysta...
| | x1+x2 | | −b | |
1/x1+1/x2= |
| = |
| |
| | x1x2 | | c | |
tak na marginesie : w twojej szkole uczy matematyki nauczyciel P.... B.... który kiedyś był
moim uczniem
12 sty 19:36
salamandra: O kim mówisz abc?
12 sty 19:39
ABC: o szkole na ulicy Bałtyckiej w pewnym mieście
12 sty 19:40
salamandra: Żaden pan PB nie uczy u mnie matmy
12 sty 19:41
ABC:
jest w każdym razie na oficjalnej liście nauczycieli na stronie internetowej szkoły
12 sty 19:45
salamandra: Na stronie od dawna zapewne nie było aktualizowane, w planie lekcji jest aktualne
12 sty 19:47
ABC:
jest w planie lekcji

chyba że nie uczy matmy ale to dziwne bo do tego ma kwalifikacje
12 sty 19:51
salamandra: Chyba ze mówimy o elektroniku− ja jestem z ekonomika
12 sty 19:52
ABC:
mówimy o ekonomiku , pięć liter w imieniu i nazwisku ze względu na RODO nie podaję pełnego
12 sty 19:55
salamandra: Uczy przedmiotów informatycznych i informatyki, mnie uczył baz danych do grudnia, no ale w
czwartej klasie na drugie polrocze odchodzą
12 sty 19:59
ABC:
aha to się przekwalifikował, i co mocno ściga?
12 sty 20:00
salamandra: Wrecz przeciwnie
12 sty 20:02
ABC:
no to się cieszę , dobra nie będziemy zaśmiecać wątku
12 sty 20:05
salamandra: Ja na marginesie spytam skąd wiesz z jakiej szkoły jestem? chwaliłem się tu?
12 sty 20:09
ABC:
musiałeś się pochwalić, a jak widzisz nic co wypuścisz do internetu nie ginie
12 sty 20:10
salamandra: No tak, już sobie przypomniałem

dziwię się, że Ty pamiętasz
12 sty 20:14
ABC:
dobry nauczyciel pamięta wszystko, ujawnia niewiele, stawia jedynki tylko gdy naprawdę musi
12 sty 20:17