Pochodna
Nika: Udowodnij twierdzenie: Jeśli liczba a jest pierwiastkiem dwukrotnym wielomianu W(x), to liczba
a jest pierwiastkiem jednokrotnym wielomianu W'(x)
12 sty 18:12
ABC:
dowód zależy od tego jaką masz definicję pierwiastka podwójnego
12 sty 18:17
Nika: Wydaje mi się że W(x) = (x−1)2 * P(x)
Nie do konca też rozumuem jakie mogą być definicje
12 sty 18:23
ABC: chodzi o to że jest definicja pierwiastka podwójnego w której nie występuje pojęcie pochodnej,
a jest też taka w której występuje
12 sty 18:25
12 sty 18:30
Nika: Dziekuję już wiem jak skomentować rozwiązanie
12 sty 18:34
Adamm:
W(x) = (x−a)P(x)
W'(x) = P(x)+(x−a)P'(x)
W'(a) = P(a)
Zatem W(x) ma pierwiastek dwukrotny a ⇔ W(a), W'(a) = 0
13 sty 00:08
Adamm: Co najmniej dwukrotny
13 sty 00:08