Granica ciągu z pierwiastkiem stopnia n
Marcin: A) W zadaniu należało obliczyć granicę ciągu An =
n√2+2n+4n+1.
Moje rozwiązanie wyglądało następująco: lim n→
∞ n√2+2n+4n+1 = lim n→
∞ n√2+2n+4n*4 =
lim n→
∞ n√4n *
n√24n + (24)n = [4 * 1] = 4
Wynik jest dobry, lecz za zadanie nie dostałem max punktów − przy przedostatnim etapie lim n→
∞
n√4n *
n√24n + (24)n dostałem na czerwono taką adnotację od sprawdzającego:
(
24n + (
24)
n + 4) −> 4 > 0 =>
n√... −> 1.
Nie wiem jak to interpretować ani nie wiem czego brakuje w moim zapisie do max punktów