wyprowadzanie wzoru na czwartą pochodną
Adam: Mam do rozwiązania zadanie:
Wyprowadź wzór na pochodną czwartego rzędu korzystając dwukrotnie ze wzoru na drugą pochodną
f''(x) = ( f(x + h) − 2*f(x) + f(x − h) ) / h2
Zagadnienie z zakresu metod numerycznych oraz pochodnych. Bardzo proszę o pilną pomoc, jakieś
wskazówki!
12 sty 17:03
Blee:
korzystając ze wzoru na II pochodną:
| | f''(x+h) − 2*f''(x) + f''(x−h) | |
fiv(x) = |
| |
| | h2 | |
prawda

teraz zapisz:
| | f(x+h +h) − 2*(f+h) + f(x+h − h) | |
f''(x+h) = |
| |
| | h2 | |
f''(x) = ...
f''(x−h) = ...
i podstawiasz
12 sty 17:14
Adam: Okej, dzięki

Czy zatem wynikiem będzie coś takiego?
| | f(x+ 2h) − 2*f(x+h) +f(x) | | f(x+h) − 2*f(x) + f(x − h) | |
fIV = [ |
| − 2*( |
| ) |
| | h2 | | h2 | |
| | f(x) − 2*f(x − h) + f(x − 2*h) | |
+ |
| ] / h2 |
| | h2 | |
12 sty 18:09
Blee:
redukuj co się da
12 sty 18:19