aksjomat
Wolfik: Rozwiąż układ równań
zrobiłem z tego 4 przypadki
I
x≥0,y≥0
x=9/7, y=−45/7
II
x<0, y<0
x=1, y=2
III
x≥0, y<0
x=7, y=−10
IV
x<0, y≥0
x=1, y=2
skąd mam teraz wiedzieć, które x i y są poprawne?
12 sty 16:44
Leszek: Te ktore naleza do danych " cwiartek" ukladu wspolrzednych np.y = −45/7 nie nalezy do I ,......
12 sty 16:46
Saizou :
Skoro rozwiązujesz je w przypadkach, to poprawne odpowiedzi, to te, które mieszą się
w przedziałach.
I nie spełnia założeń, bo wyszedł y ujemny
II też nie spełnia założeń
III jest ok
IV nie spełnia założeń
12 sty 16:48
Wolfik: jest jakaś inna metoda rozwiązania tego? jeśli tak prosiłbym o jasne wyjaśnienie bo ze mną
ciężko jest
12 sty 16:50
Leszek: Dobrze to rozwiazales , tak trzymaj ,powodzenia w matematyce !
12 sty 16:54
Wolfik: jest jakaś szybsza metoda?
12 sty 16:56
Leszek: To jest szybka metoda , szybciej to trzeba lapac pchly !
12 sty 16:57
Wolfik: okej, dziękuję Wam za pomoc!
12 sty 16:59