Równia pochyła
Magda:

Czy ciało na równi pochyłej, któremu nadano taką siłę, może się zatrzymać? Jak powinien
wyglądać warunek na to?
12 sty 15:51
ABC:
rozłóż na składową "wciągającą" i "dociskającą"
12 sty 15:56
Magda: @ABC: to co wciąga oznaczyłam sobie jako Fx , a to co "przeszkadza" w ruchu to składowa
grawitacji zsuwająca FS i siła tarcia FT .
To znaczy, że aby ciało się zatrzymało, musi być spełniona równość FT + FS = Fx ? Czy
porównujemy to jakoś do tej całej siły F?
12 sty 16:00
ABC: to co przeszkadza w ruchu to chyba siła ściągająca minus siła tarcia? ostatni egzamin z fizyki
zdawałem ponad 25 lat temu to już nie pamiętam
12 sty 16:01
Leszek: Jezeli sily sie rownowaza to ruch jest jednostajny i cialo nie zatrzyma sie na rowni .
12 sty 16:15
Magda: @Leszek: w takim razie jak zapisać warunek na zatrzymanie się ciała? Jedyne informacje w
zadaniu to narysowana siła F i współczynnik tarcia f.
12 sty 16:22
Leszek: Sile F rozkladamy na skladowe F1 wzdluz rowni w gore rowni i F2 prostopadle do
powierzchni rowni
F1 = F* cos α , F2 = F* sin α
Sila tarcia T = f * N = f ( mg cos α + F2 )
Fs = mg sin α , sila zsuwajaca
Warunek Fs + T > F1
12 sty 16:29
ABC:
ja tak tylko sobie myślę, jeśli ta narysowana siła F będzie bardzo mała i współczynnik tarcia f
też będzie bardzo mały to ten klocek w dół będzie się zsuwał?
12 sty 16:33
Leszek: | | Fs +T − F1 | |
Aby to roztrzygnac trzeba obliczyc : a= |
| |
| | m | |
Wowczas warunek , jezeli a > 0 to klocek zatrzyma sie
a− opoznienie, wartosc bezwzgledna .
12 sty 16:40
Leszek:
Jezeli a≥ 0 to cialo nie zatrzyma sie
Jezel a< 0 to cialo zatrzyma sie
12 sty 17:01
Magda: Dziękuję bardzo za pomoc
12 sty 17:13