Trygonometria
Szkolniak: | | β | | a+c | |
Wykazać, że jeżeli w trójkącie ctg |
| = |
| , to trójkąt jest prostokątny. |
| | 2 | | b | |
Co w sytuacji gdy po jednej stronie mamy cotangens i to w dodatku połówki kąta?
Proszę o wskazówkę
12 sty 15:05
ABC:
a=sinα 2R
b=sinβ 2R
c=sinγ 2R
12 sty 15:11
Szkolniak: | | | |
Cotangens wtedy powinienem rozbić na |
| ? |
| | | |
| | β | | β | |
I ze wzorów sin |
| =sin(β− |
| )? |
| | 2 | | 2 | |
12 sty 15:23
ABC:
cotangens tak jak mówisz
z drugiej strony podstaw γ=(π−(α+β)), wzory redukcyjne
zastąp sin α=2 sinα/2 cosα/2 itd.
12 sty 15:26
Szkolniak: Super, dzięki
12 sty 15:37