Pomocna strona
vnec: Cześć, zna ktoś jakieś strony gdzie jest dobrze opisane i wytlumaczone jak rozwiazywac ciagi
rekurencyjne gdzie wystepuje wielomian lub jakaś postać wykładnicza, funkcje tworzące, wzór
jawny itp ?
12 sty 10:57
12 sty 11:07
vnec: Jak wyznaczyć wzór jawny ciagu kiedy jego funkcja tworząca to f(x) = 3x1−2 + 5
12 sty 12:45
vnec: f(x) = 3x1−2x + 5 miało być
12 sty 12:46
vnec: wychodzi mi f(x) = 5 − 7x1−2x
12 sty 12:47
vnec: i coś mi tu nie pasuje bo stopien wielomianu w mianowniku = w liczniku
12 sty 12:48
Pytający:
| | 1 | |
• |
| = x0 + x1 + x2 + ... |
| | 1−x | |
Generowany ciąg: a
n = 1.
| | 1 | |
• |
| = 20*x0 + 21*x1 + 22*x2 + ... |
| | 1−2x | |
Generowany ciąg: a
n = 2
n.
| | 3 | |
• |
| = 3*20*x0 + 3*21*x1 + 3*22*x2 + ... |
| | 1−2x | |
Generowany ciąg: a
n = 3*2
n.
| | 3x | |
• |
| = 3*20*x1 + 3*21*x2 + 3*22*x3 + ... |
| | 1−2x | |
| | ⎧ | 0 dla n = 0 | |
| Generowany ciąg: an = | ⎩ | 3*2n−1 dla n > 0 | .
|
| | 3x | |
• |
| + 5 = 5*x0 + 3*20*x1 + 3*21*x2 + 3*22*x3 + ... |
| | 1−2x | |
| | ⎧ | 5 dla n = 0 | |
| Generowany ciąg: an = | ⎩ | 3*2n−1 dla n > 0 | .
|
12 sty 16:45