Prawdo
Xxx: Ze zbioru {1,2,...,n} losujemy ze zwracaniem dwie liczby x i y i ustawiamy je w ułamek x/y.
Oblicz prawdopodobieństwo, że ułamek ten będzie mniejszy od a) 1 b) 1/2
12 sty 10:38
Xxx: Ktos pomoze?
12 sty 11:16
ite: pierwsza wylosowana liczba x jest równa:
1 → n−1 pozostałych liczb jest od niej większych
2 → n−2 pozostałych liczb jest od niej większych
....
n−1 → 1 pozostałych liczb jest od niej większych
n → nie ma liczb od niej większych
| | n−1+1 | |
takich par jest łącznie |A|= n−1 + n−2 + n−3 + ... +1 = |
| *(n−1) |
| | 2 | |
wszystkich par |Ω|=n*n
12 sty 11:25
Xxx: czyli dziele teraz te pary czyli n/2*(n−1)/n2?
12 sty 11:34
ite: | | |A| | |
tak, prawdopodobieństwo z pktu a/ P(A) = |
| |
| | |Ω| | |
12 sty 11:49
Xxx: a co jesli mniejsze od 1/2?
12 sty 18:44
Mila:
a) x<y
|Ω|=n*n
A− wylosowano dwie liczby takie, że x<y
| | | | n*(n−1) | |
|A|= | = |
| − liczba ciągów rosnących |
| | | 2 | |
12 sty 20:36