granica
xyz: granica
lim ln(x−2) * (x−2)2
x−>2+
12 sty 10:11
ABC:
sprowadza się do limt→0+ t*ln(t) a to jest klasyczna granica i wynosi 0
12 sty 10:17
xyz: skad to wiemy ?
12 sty 10:34
ABC:
w internecie spotkasz najczęściej odpowiedź z reguły Hospitala, ale żeby nie było błędnego koła
bezpieczniej zrobić szacowanie wykorzystujące własności funkcji e
x ale już mi się nie chce
rozpisywać
12 sty 10:41
vnec: del hospitalem rozpisz sobie tą −∞ * 0
12 sty 10:51
vnec: na 00 lub ∞∞
12 sty 10:52
jc: 0 < x < 1
0 < − x ln x = x ln 1/x = 2x ln 1/√x < 2√x →0 przy x→0
Skorzystałem z nierówność ln x ≤ x−1 < x.
(wykres y = ln x leży poniżej stycznej y=x−1)
12 sty 11:19
xyz:
@vnec
jakis pomysl jak to rozpisac na ulamek?
12 sty 17:45
Des:
Niech: a = x − 2
x → 2+ , to a → 0+
| | ln(a) | | | |
lima→0+ ln(a) * a2 → |
| →H |
| |
| | | | | |
12 sty 18:19