Cosinus kąta rozwarcia stożka
Paweł: Cześć, mam problem z tym zadaniem:
W stożek o promieniu podstawy długości 4 wpisano kulę o promieniu 2. Wyznacz cosinus
kąta rozwarcia stożka.
12 sty 10:08
xyz:

kat ktorego szukamy to 2*α
Oznaczmy wierzcholki te po prawej jako A,C
oraz punkt stycznosci do ramienia jako B
wtedy
trojkaty ABS i BCS sa podobne (kkk)
odcinek |BC| wynosi 4 bo idac z dowolnego punktu
do punktow stycznosci okregu to odleglosci od tego punktu do tych punktow stycznosci
sa takie same.
zatem mozemy ulozyc proporcje
niech |AD| = h (wysokosc tego trojkata)
niech |AB| = x
|BS| = 2, |DC| = 4
i teraz z pitagorasa w trojkacie ADC
|AD|
2 + |DC|
2 = |AC|
2
h
2 + 4
2 = (4+x)
2
(2*x)
2 + 4
2 = (4+x)
2
4x
2 + 16 = 16 + 8x + x
2
3x
2 − 8x = 0
x(3x−8) = 0
| 8 | |
x = 0 ∉ D lub 3x−8 = 0 −−−> x = |
| |
| 3 | |
| 8 | | 20 | |
w takim razie |AC| = 4+x = 4 + |
| = |
| |
| 3 | | 3 | |
czyli
α ≈ 37
o
zatem kat rozwarcia stozka = 2*α = 74
o
12 sty 10:33
xyz: poprawka
trojkaty ABS i ADC sa podobne (kkk)
12 sty 10:34
Paweł: Dzięki bardzo
12 sty 10:37
a@b:

W zadaniu mamy podać dokładną wartość cos2α ( a nie przybliżoną miarę kąta)
======================================
Proponuję tak : ( jeden ze sposobów)
W ΔDOB : |OB|=2
√5 to sin (β/2)=1/
√5 i cos(β/2)=2/
√5
w ΔOEC : sinβ= cosα
to cosα=2sin(β/2)*cos(β/2) ⇒ cosα=4/5
zatem cosinus kąta rozwarcia stożka:
cos(
2α)= 2cos
2α−1 = .........
=============
i po ptokach
12 sty 12:35
xyz:
sin α = 3/5
cos(2α) = cos2α−sin2α = 1 − 2sin2α = 1 − 2 * (3/5)2 = 1−18/25 = 7/25
12 sty 17:48
a@b:
12 sty 17:57