calka nieoznaczona
praisethelord: witam nie wiem jak poradzić sobie z podstawieniem w całce
11 sty 23:10
Mila:
Rozbij na 3 całki
| | lnx | |
Ostatnia ∫ |
| dx przez części |
| | x√x | |
11 sty 23:25
praisethelord: cudownie, wyszło mi, kłaniam się nisko
11 sty 23:41
Mila:
11 sty 23:44
praisethelord: | | sinxcosx | |
a ∫ |
| |
| | √3(sinx)2−7(cosx)2 | |
tutaj nie moge rozbic na dwie bo jest mnozenie prawda?
11 sty 23:44
praisethelord: aa to w ogole bedzie jedynka trygonometryczna troche sie musialem popatrzeć zeby to dojrzeć
hehe
11 sty 23:55
Marcin: Tutaj podstawienie t = (to pod pierwiastkiem)
11 sty 23:55
Mariusz:
albo jeszcze lepiej t2=3sin2x−7cos2x
12 sty 00:03
praisethelord: utkwilem w miejscu
12 sty 00:04
Marcin: O to mi właśnie chodziło
12 sty 00:04
Mariusz:
Gdyby podstawił
t2=3sin2x−7cos2x
miałby jedno podstawienie zamiast dwóch
i by się pozbył pierwiastka z funkcji podcałkowej
12 sty 00:09
praisethelord: i co z dt wtedy?
12 sty 00:22
praisethelord: 20sinxcosx
12 sty 00:29
praisethelord:
12 sty 00:29
Mariusz:
t
2=3sin
2x−7cos
2x
2tdt=(6sinxcosx−14cosx(−sinx))dx
2tdt=20sinxcosxdx
tdt=10sinxcosxdx
12 sty 00:39
praisethelord: slicznie naprawde dziekuje.
12 sty 00:44