Przestrzeń liniowa
albi: Dla przekształcenia ϕ : R3→R2
2 określonego wzorem ϕ(x, y, z) = (2x − 3y, x − y + 2z) podać
macierz Mab(ϕ), gdzie baza A = ((1, 0, −3),(0, 1, −2),(0, 1, 3)), a B = ((3, 2),(5, 3))
11 sty 21:43
albi: Póki co wpadłem na pomysł aby to zapisać jako φ(e1) = (2,1) itd w bazach jednostkowych,
następnie zmienić φ(e1) = (−1,1) już w bazie B i następnie rozpisać φ(1,0,−3) jako kombinację
liniową tych wektorów jednostkowych. Czy jest to słuszna droga?
11 sty 21:53
ABC:
od razu szukaj rozkładu obrazów wektorów pierwszej bazy w drugiej bazie, odpowiednie
współrzędne utworzą kolumny szukanej macierzy
11 sty 22:12
albi: Póki co zrobiłem tym moim sposobem, mógłbyś wytłumaczyć dokładniej co masz na myśli
11 sty 22:19
ABC:
obliczasz Φ(1,0,−3)=(2,−5)
szukasz przedstawienia (2,−5)=α(3,2)+β(5,3) i masz układ równań
2=3α+5β
−5=2α+3β
z tego wychodzi α=−31, β=19 i to jest pierwsza kolumna szukanej macierzy
dwie następne kolumny robisz podobnie
11 sty 22:41