Trygonometria
Szkolniak: | | 1−cosγ | |
Udowodnić, że jeśli między kątami trójkąta zachodzi związek cosα= |
| , to trójkąt |
| | 2cosβ | |
jest równoramienny.
Wyznaczam wszystkie cosinusy z twierdzenia cosinusów:
| | a2+c2−b2 | |
1) b2=a2+c2−2ac*cosβ ⇒ cosβ= |
| |
| | 2ac | |
| | a2+b2−c2 | |
2) c2=a2+b2−2ab*cosγ ⇒ cosγ= |
| |
| | 2ab | |
| | b2+c2−a2 | |
3) a2=b2+c2−2bc*cosα ⇒ cosα= |
| |
| | 2bc | |
2cosα*cosβ=1−cosγ
| | b2+c2−a2 | | a2+c2−b2 | | 2ab | | a2+b2−c2 | |
2* |
| * |
| = |
| − |
| |
| | 2bc | | 2ac | | 2ab | | 2ab | |
| (b2+c2−a2)(a2+c2−b2) | | 2ab+c2−a2−b2 | |
| = |
| /*2ab |
| bc*2ac | | 2ab | |
| (b2+c2−a2)(a2+c2−b2) | |
| =2ab+c2−a2−b2 |
| c2 | |
a
2b
2+b
2c
2−b
4+a
2c
2+c
4−b
2c
2−a
4−a
2c
2+a
2b
2=2abc
2+c
4−a
2c
2−b
2c
2
dochodzę do postaci:
b
4+a
4−2a
2b
2−b
2c
2−a
2c
2−2abc
2=0
Jestem w stanie to teraz pogrupować?
11 sty 21:11
a@b:
Omg

A może tak:
γ=180
o−(α+β) to cosγ= −cos(α+β)
z warunku zadania mamy
2 cosα*cosβ= 1+cos(α+β)
...................
cosαcosβ −sinαsinβ=1
cos(α−β)=1 cos0
o=1
wniosek α=β to Δ ............
c.n.w.
11 sty 21:24
Szkolniak: 
masakra, a na upartego dałoby radę to pogrupować czy ciężko powiedzieć?
11 sty 21:27
Mariusz:
a@b zakładając że trójkąt jest dany na płaszczyźnie
Np na sferze suma kątów trójkąta nie musi być równa 180 stopni
Spłaszczona elipsoida obrotowa dobrze przybliża model Ziemi więc
w szkole trygonometria sferyczna także powinna być także uwzględniona
W praktycznych zastosowaniach znacznie częściej mamy do czynienia z trójkątami sferycznymi
więc nie wiem czemu trygonometria sferyczna jest w szkole pomijana
11 sty 21:35
ABC:
dałoby radę

b
4+a
4−2a
2b
2=(a
2−b
2)
2
−b
2c
2−a
2c
2−2abc
2=−c
2(b
2+a
2+2ab)=−c
2(a+b)
2
11 sty 21:37
Leszek: Da sie pogrupowac : ( a2 −b2) −c2( a + b )2 = 0
11 sty 21:38
Leszek: Tam powinno byc : ( a2 − b2 )2 − c2( a+b)2 = 0
11 sty 21:44
Szkolniak: (a2−b2)2−c2(a+b)2=0
(a+b)2(a−b)2−c2(a+b)2=0
(a+b)2[(a−b)2−c2]=0
(a+b)2=0 v (a−b)2−c2=0
a+b=0 v a−b=c
a=−b
sprzeczność
zatem wystarczającym dowodem na to jest równanie a−b=c?
11 sty 21:46
a@b:
11 sty 21:56
Szkolniak: Super, dzięki piękne
11 sty 22:01