matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje
akbar:
wyznacz funkcję tworzącą ciągu b
n
= n2
n
11 sty 21:09
Mariusz:
Mamy kilka możliwości 1) różniczkowanie szeregu geometrycznego 2) dwumian Newtona 3) mnożenie szeregów
1
∑
n=0
∞
2
n
x
n
=
1−2x
d
d
1
(∑
n=0
∞
2
n
x
n
)=
(
)
dx
dx
1−2x
1
∑
n=0
∞
n2
n
x
n−1
=−
(−2)
(1−2x)
2
2
∑
n=0
∞
n2
n
x
n−1
=
(1−2x)
2
2x
∑
n=0
∞
n2
n
x
n
=
(1−2x)
2
1−(1−2x)
∑
n=0
∞
n2
n
x
n
=
(1−2x)
2
1
1
∑
n=0
∞
n2
n
x
n
=
−
(1−2x)
2
1−2x
11 sty 21:22