Kombinatoryka
akbar: ile jest liczb naturalnych od 1 do 1000 niepodzielnych ani przez 2 ani przez 3 ani przez 5
11 sty 20:07
Blee:
1000 − (liczby podzielne przez 2) − ( liczby podzielne przez 3) − (liczby podzielne przez 5)
+(liczby podzielne przez 2*3 = 6) +(liczby podzielne przez (2*5 = 10) + (liczby podzielne
przez 3*5 = 15) − (liczby podzielne przez 2*3*5 = 30)
Do dzieła
11 sty 20:49
Mila:
A− liczby podzielne przez 2
B− liczby podzielne przez 3
C− liczby podzielne prze 5
(A∪B∪C) −Liczby podzielne przez 2 lub 3 lub 5
|A∪B∪C|=|A|+|B|+|C|−|A∩B|−A∩C|−B∩C|+|A∩B∩C|
|A|=500
|B|=333
|C|=200
|A∩B|=166
|A∩C|=100
|B∩C|=66
|A∩B∩C|=33
|A∪B∪C|=500+333+200−166−100−66+33=1033+33−332=734
1000−734=266
Sprawdź rachunki
11 sty 23:15