aksjomat
Wolfik: Wyznacz te wartości m dla których suma odwrotności pierwiastków równania:
Pierwszą część zadania zrobiłem, czyli:
| x1+x2 | | 2√2(m−2) | | 2√2 | |
| = |
| = |
| |
| x1x2 | | (m2−4) | | m+2 | |
teraz mam problem z rozwiązaniem tego:
zał: m≠1 i m≠−2 i m≠2
| 2√2 | | √2 | |
| < |
| /*(m+2)2(m−1)2 |
| m+2 | | m−1 | |
2
√2(m+2)(m−1)
2<
√2(m−1)(m+2)
2
2(m−1)<m+2
2m−2<m+2
m<4
gdzie mam błąd?
11 sty 19:59
a@b:
Jakie masz równanie kwadratowe po przekształceniu ... napisz, to sprawdzę
11 sty 20:03
Wolfik: w którym miejscu dokładnie?
11 sty 20:06
Wolfik: jeśli chodzi o to jeszcze z początku zadania to:
2x2−(2√2m−4√2)x+m2−4=0
11 sty 20:09
a@b:
x≠0 i m≠ 2
przekształcam równanie do równania kwadratowego z niewiadomą x
mx2+(m2−4)= x2(m−2) +2√2(m−2)x
2x2−2√2(m−2)x+m2−4=0
======================
teraz : Δ.... i wzory Viete'a i założenie m≠2
11 sty 20:13
Wolfik: jaka jest różnica między: −2√2(m−2), a −(2√2m−4√2)?
11 sty 20:16
a@b:
Nie ma żadnej
Nie napisałeś wcześniej tego równania , dlatego pytałam jakie jest to równanie
Duchem nie jestem....
11 sty 20:23
Wolfik: delta musi być większa od zera, żeby były 2 pierwiastki
z delty mam przedział m∊(−
∞,2)
| | 2√2(m−2) | | 2√2 | |
z wzorów Viete'a mam to co wcześniej, czyli |
| = |
| |
| | m2−4 | | m+2 | |
11 sty 20:33
Wolfik: i po tym właśnie nie wychodzi mi rozwiązanie tej nierówności
11 sty 20:41
a@b:
Mnie wyszła
Odp: m∊(−∞, −2)
11 sty 20:48
a@b:
z delty : m∊( −∞, 0) U (2,∞)
i z podanego warunku: m∊(−∞, −2)
11 sty 20:50
Wolfik: Δ=(2√2m−4√2)2−8(m2−4)=8m2−32m+32−8m2+32=64−32m>0
11 sty 20:58
a@b:
Δ=8(m−2)2−8(m−2)(m+2) = 8(m−2)(m−2+m+2) = 16m(m−2)
11 sty 21:07
a@b:
Rzeczywiście u siebie widzę błąd
8(m−2)(m−2−m−2) = 64−32m
czyli masz dobrze
11 sty 21:13
a@b:
zatem Δ>0 ⇒m∊(−∞,2)
i z warunku m∊(−∞, −2)
to odp:
m∊(−∞, −2)
11 sty 21:15
Wolfik: troche sie pogubilem
mam delte m∊(−∞,2)
o jaki warunek teraz chodzi z tym m∊(−∞,−2)?
11 sty 21:18
Wolfik: po obliczeniu delty powinienem rozwiązywać już tę nierówność?
11 sty 21:21
a@b:
| | c | | √2 | |
2/ warunek widzę taki : |
| < |
| |
| | a | | m−1 | |
| | c | | √2 | |
a Ty napisałeś |
| < |
| |
| | a | | m+2 | |
i ja go wzięłam nie patrząc wyżej na treść
| | √2 | | √2 | |
to w końcu jak ma być : |
| ? czy |
| ? |
| | m−1 | | m+2 | |
11 sty 21:28
Wolfik: | 1 | | 1 | | x1+x2 | | −b | |
| + |
| = |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | x1x2 | | a | |
11 sty 21:40
11 sty 22:01
a@b:
Taki ma być ten warunek!
Poprzednio źle wpisałam ( nie założyłam okularów
11 sty 22:03
a@b:
Teraz działaj
11 sty 22:05
wolfik: miałem na myśli c, a napisałem a : ))
no i właśnie z tym warunkiem mam problem
11 sty 22:05
wolfik: spróbuje jeszcze raz
11 sty 22:05
wolfik: | | 2√2 | | √2 | |
w którym miejscu mam błąd od momentu: |
| < |
| |
| | m+2 | | m−1 | |
11 sty 22:08
a@b:
jaką masz odp w zbiorku
11 sty 22:13
wolfik: m∊(−∞,−2)U(1,2)
11 sty 22:16
a@b:
po podzieleniu przez
√2
[(2m−2)−(m+2)](m+2)(m−1)<0
(m−4)(m+2)(m−1)<0
dokończ i będzie ok
uwzględnij 1/ warunek z deltą
11 sty 22:20
wolfik: to moje przeliczanie bez sensu było?
11 sty 22:25
wolfik: i jakbyś mogła rozpisać to z 20.20 bo nie chce mi to wyjść : (
11 sty 22:34
a@b:
Dla wprawy
Rozwiąż taką nierówność
11 sty 22:37
a@b:

(2m−2−m−2)(m+2)(m−1)<0
( m−4)(m+2)(m−1)<0
11 sty 22:41
wolfik: zał: x≠−1 i x≠−2
| 3x+6−x−1 | |
| <0/*(x+1)2(x+2)2 |
| (x+1)(x+2) | |
(2x+5)(x+1)(x+2)<0
x=−5/2 v x=−1 v x=−2
x∊(−
∞,−2,5)U(−2,−1)
11 sty 22:46
a@b:
ok
11 sty 23:01
wolfik: baaaaaardzo dziękuję! dzisiaj już odpadam
11 sty 23:02
a@b:

Odpocznij trochę
11 sty 23:03