Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać
Bg: Na osi OY wyznacz punkt odległy od A(−3,4) o 2√13
11 sty 19:52
ABC:
skoro punkt leży na osi OY, to ma współrzędne (0,y)
i wzór na odległość dwóch punktów
(0,y) i (−3,4)
√(0+3)2+(y−4)2=2√13
11 sty 20:09
Szkolniak: P(0,y) − szukany punkt
|PA|=
√9+(y−4)2
|PA|=2
√13
podstaw, podnieś do kwadratu i działaj
11 sty 20:10
Bg: wyszło mi:
4−√43 i 4+√43
dobrze ?
11 sty 20:22
a@b:
ok
11 sty 20:23
Mariusz:
Aby wyznaczyć konstrukcyjnie przydatne będzie twierdzenie Pitagorasa
Startując z punktu A odmierzasz odcinek o długości 6 jednostek równolegle do osi odciętych
Koniec tego odcinka oznaczasz jako punkt B
Z punktu B odmierzasz odcinek o długości 4 jednostek równolegle do osi rzędnych
Koniec tego odcinka oznaczasz jako punkt C
Z punktu A kreślisz okrąg o promieniu AC
i zaznaczasz punkty przecięcia z osią rzędnych
11 sty 21:09