Przekształcenia liniowe
albi: Witam mam problem z następującym zadaniem:
Jeśli przekształcenie nie jest izomorfizmem, wyznaczyć bazy jego jądra i obrazu.
φ:R4→R3 φ(x,y,z,t) = (x−2y, x+2z, x−y+z)
Zapisałem macierz przekształcenia, wyszło mi że to przekształcenie faktycznie izomorfizmem nie
jest, rząd przekształcenia wynosi 2 i przykładowa baza obrazu to (1,1,1), (−2, 0, −1). Jednak
mam problem z wyznaczniem bazy jądra, wiem tylko że będzie ona 1 wymiaru
11 sty 19:46
ABC: x−2y=0
x+2z=0
x−y+z=0
z pierwszego x=2y , podstawiamy do dwóch pozostałych:
2y+2z=0
2y−y+z=0
y+z=0
y+z=0 dwa takie same równania, jedno tylko bierzemy, wyznaczamy z:
z=−y
(2y,y,−y) baza jądra z jednego wektora na przykład (2,1,−1)
11 sty 20:06
albi: dziękuję bardzo
11 sty 20:20
albi: A spytam jeszcze o drugi przykład
φ(x, y) = (x−2y, 0, 4y−2x, 0)
To tu będę miał bazę jądra złożoną z 3 wektorów liniowo niezależnych i tak jak wychodzi wyżej
mamy (2y, y, 0 , 0) więc jeden z wektorów będzie np (2,1,0,0) i moge dopełnić to wektorami np
(0,0, 1,0) i (0,0,01)
A może powinienem wziąć po prostu że to jest (2y, y ,z ,t) gdzie z, t ∊ R i dbać o to by te 3
wektory były niezależne? I wtedy, raczej (2,1,1,0) i (2,1,0,1)
11 sty 20:42
ABC: masz tu naprawdę tylko jedno równanie
x=2y , jeśli przyjmiesz y jako parametr to (2y,y) czyli baza jądra (2,1) − pamiętaj gdzie leży
jądro a gdzie obraz
przy okazji tam wyżej nie zauważyłem że twoje przekształcenie jest z R4 w R3 , bo zmienna t
nie była we wzorze w postaci jawnej, i tam będzie inna odpowiedź, ponieważ t jest dowolne,
masz
(2y,y,−y,t)=(2,1,−1,0)y+(0,0,0,1)t i jądro jest wymiaru 2
11 sty 21:01
albi: źle popatrzyłem na wzór i odejmowałem cały czas zły wymiar, dziękuję
11 sty 21:10