calka nieoznacozna
praisethelord: witam to znowu ja prosze o potwierdzenie czy dobrze to scałkowałem:
∫x3(x2−1)7dx
t=x2 dt/2=xdx
1/2∫t*(t−1)7
u=t v'=(t−1)7
u'1=1 v=1/8(t−1)8
1/2(1/8t(t−1)8−∫1/8(t−1)8dt)=
1/2(1/8t(t−1)8−1/72(t−1)9)+C=
1/16t(t−1)8−1/144(t−1)9+C
no i tu podstawienie t=x2
11 sty 18:51
Jerzy:
Spróbuj od razu podstawić: x2 − 1 = t
11 sty 18:58
praisethelord: a to źle zrobione?
11 sty 18:58
Jerzy:
A całka 1/2∫t8dt jest już banalna i unikasz całkowania przez części.
11 sty 19:02
Jerzy:
Zrób jak napisałem i zobaczysz różnicę.
11 sty 19:02
Leszek: Przy podstawieniu : x2 −1 = t , ⇒ 2xdx = dt , oraz x 2 = t+1
Otrzymujemy
(1/2) ∫ (t+1)t7 dt = ......
11 sty 19:06
praisethelord: spoko, skoncze zadanko i się odezwę, dzis ambitnie te całki od 8 rano takze mogę robić jakieś
glupie bledy

..
11 sty 19:06
Jerzy:
Wróć ,to co napisałem jest błędne. Dostaniesz: 1/2∫t(t + 1)dt i rozbijasz na dwie całki
elementarne.
11 sty 19:10
Jerzy:
19:10 nawias oczywiście do potęgi 7
11 sty 19:12
Jerzy:
Idę spać, t
7
11 sty 19:13
Leszek: Czesc kolego Jerzy skad u Ciebie dzisiaj takie bledy ?
11 sty 19:14
Jerzy:
Zmęczenie materiału
11 sty 19:16
Leszek: Zdarza sie ,pozdrawiam !
11 sty 19:17
praisethelord: ojejku rzeczywiscie teraz krociotko szybciutko, ale nie wpadlbym chyba na to za bardzo
schematycznie podchodze do calek
11 sty 19:21
Jerzy:
A do trgo liczę w pamięci

Również pozdrawiam
11 sty 19:22
praisethelord: trzeba to zmienić..
11 sty 19:22
praisethelord: dziekuje slicznie Panowie specjalisci
11 sty 19:22