Wyznacz y
Gabi: Trójkąt o wierzchołkach A(6,0) B(0,y) C(0,0) jest prostokątny. Wyznacz y wiedząc, że promień
okręgu wpisanego w ten trójkąt ma długość 4.
11 sty 18:40
Tadeusz:
...trolujesz?
11 sty 19:08
a@b:

Taki trójkąt nie istnieje
Sprawdź czy dobrze podałaś długość promienia a może ma być
r=2 ?
11 sty 19:12
Gabi: W zadaniu jest napisane 4, może być to błąd nauczycielki.
Czy mogę prosić o wyjaśnienie tego zadania, jeśli r=2 ?
11 sty 19:16
a@b:
2P=|AC|*6 i 2p=r*(|AB|+|AC|+|BC|)
|AC|=|y| , |AB|=6 |AC|= √62+y2 i r=2
to: 6 |y|= 2(6+|y|+√36+y2)
Rozwiążmy to równanie dla y>0
6y−12−2y=2√36+y2 / :2
2y−6=√36+y2 dla y>3 obydwie strony są dodatnie
podnosząc do kwadratu otrzymamy:
4y2−24y+36=36+y2
3y2−24y=0
y(y−8)=0
y=0 <3 v y=8
ponieważ |AC|=|y|
to |y|=8 ⇒ y=8 v y= −8
są dwa takie punkty czyli dwa takie trójkąty spełniające warunek zadania
C1(0,8) , C2= (0,−8)
===============
11 sty 19:37
a@b:

Popraw oznaczenia punktów ( bo źle spojrzałam
Zamiast C
1, C
2 to B
1, B
2
|BC|=|y|
.......... i td
11 sty 19:44