rownosci
Hania =): Wykaż, że dla każdego kąta α prawdziwa jest równość:
a) sin4α + sin2α * cos2α +cos2 = 1
b) sin2α + sin2α * cos2α+cos4α = 1
23 lut 18:16
tim: Skorzystaj, z tego, że sin2a = 1 − cos2a
23 lut 18:22
Hania =): a mozez to zrobic? ja tez sprobuje i ew. skoryguję?;>
23 lut 18:24
tim: Raczej odwrotnie. Ty zrób a ja skoryguję.
Podstaw zamiast cos2a = 1 − sin2a
23 lut 18:29
Hania =): a) sin4α + sin2α * (1−sin2) + (1−sin2α)=
sin4α + sin2α−sin4α+1−sin2α= 1
23 lut 18:33
tim: I teraz widać, że 0 = 0
23 lut 18:34
Hania =): tak

b) sin
2α+ sin
2α*(1−sin
2α)+ (1−sin
2α) * (1−sin
2) =
sin
2α+sin
2α−sin
4α+1−sin
2−sin
2α+sin
4α
L=P.
23 lut 18:40
Hania =): ale mam dwa jeszcze przyklady trudniejsze ktorych nie mam pojecia jak zrobic:(
c) (psinα +qcosα)2 + (qsin−pcosα)2 = p2+q2, gdzie p,q ∊R
d) (1+tg2 α7) (1− sin2 α7 = 1
23 lut 18:44
tim: Najpierw rozbij wzory skróconego mnożenia.
tg = sin/cos
23 lut 18:47
Hania =): nie wiem... nie umiem..
23 lut 19:24
tim: c).
Rozbij wzory skróconego mnożenia najpierw.
23 lut 19:25
Hania =): no i nic mi się nie skraca
23 lut 19:38