Korzystając z definicji zbadaj różnowartościowosc funkcji
Koniczyna: | | −2x+3 | |
Korzystając z definicji zbadaj różnowartościowosc funkcji f(x) = |
| na |
| | x+2 | |
przedziale (−
∞,−2)
11 sty 16:35
janek191:
Jeżeli dla x1, x2 ∊ ( −∞ , −2) i x1 < x2 zachodzi f(x1) > f(x2)
to funkcja f jest malejąca.
11 sty 16:40
Blee:
zanim zaczniesz robić:
| | −2x+3 | | −2x − 4 + 7 | | 7 | |
f(x) = |
| = |
| = −2 + |
| |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
'ładniejsza forma' do badania różnowartościowości
11 sty 16:43
11 sty 18:00
ABC:
logika się kłania, masz dwie opcje
1) zakładasz x1≠x2 i wyprowadzasz, że z tego wynika f(x1)≠f(x2)
2) zakładasz że f(x1)=f(x2) i wyprowadzasz że z tego wynika x1=x2
moim zdaniem dla tej funkcji wersja 2) łatwo idzie
11 sty 18:29