Styczna
Nika: Znajdź równania tej stycznej do wykresu funkcji f(x)=x − 2x2, która jest prostopadła do
prostej określonej równaniem y= − 2x3 +1.
11 sty 15:53
janek191:
Zapisuj ułamki za pomocą U.
11 sty 16:04
mat123: współczynnik a stycznej to 32, następnie wyznaczasz normalnie styczną do wykresu funkcji.
11 sty 16:05
Nika: Właśnie tak zrobiłam ale wychodzi że y=1,5x−1,5 a w odp jest że y=1,5x−2,5
11 sty 16:11
janek191:

W odpowiedzi jest błąd.
11 sty 16:16
11 sty 16:17
mat123: Według moich obliczeń x0 = −2 i po wstawieniu tej wartości do wzoru na styczną wszystko się
zgadza
11 sty 16:21
janek191:
| | 4 | | 3 | |
f '(x) = 1 + |
| = |
| ⇒ x = 2 |
| | x3 | | 2 | |
Prosta styczna:
11 sty 16:32
Nika: Dziekuje bardzo za pomoc
12 sty 18:13