aksjomat
Wolfik: Wykaż, że niezależnie od p wielomian W(x)=x
3−(p+1)x
2+(p−3)x+3 ma pierwiastek całkowity.
Oblicz dla jakiego p pierwiastki tego wielomianu tworzą ciąg arytmetyczny.
zał: W(x)=x
3−(p+1)x
2+(p−3)x+3
teza: W(x) ma pierwiastek całkowity x
0∊C
pierwszą część wydaje mi się, że zrobiłem, ale nie wiem czy dobrze
p:+−1
q:+−1,+−3
W(1)=1−p−1+p−3+3=1∊C
tak jak w tezie
CND
co z drugą częścią?
11 sty 15:41
Saizou :
Skoro wiesz że
W(1)=1−p−1+p−3+3=0
to podziel W przez x−1
i otrzymasz funkcje kwadratową, której pierwiastki będziesz mógł obliczyć (albo jakoś podziałać
wzorami Viete'a)
11 sty 16:00
mat123: Załóżmy, że nasz ciąg ma postać: a b c
1)
a = x0 (1 b c)
Z zał. wiemy, że 2b = a+ c (2b = 1 + c)
Stosując wzory Viete'a dla wielomianu stopnia 3 otrzymujemy:
p+1 = a + b + c <=> p + 1 = 1 + b + c <=> p = b + c
−3 = abc <=> − 3 = bc
rozwiąż układ równań, b i c to szukane pierwiastki.
2) (a 1 c)
3) (a b 1)
2. i 3. Analogicznie do powyższego
11 sty 16:00
Mila:
Podpowiedź:
1) Masz kolizję oznaczeń:
2) W(1)=0 i 1∊C
3) Spróbuj skorzystać z wzorów Viete'a:
musisz ustalić kolejność pierwiastków,
11 sty 16:06
Wolfik: czyli W(x)=(x−1)[x2−(p+1)x+6]?
11 sty 16:23
Mila:
W(x)=(x−1)*(x2−px−3)
x2−px−3=0
Teraz wzory Viete'a:
x1+x2=p
x1*x2=−3
dalej próbuj
11 sty 16:35
Wolfik: gdzie zrobiłem błąd w tym dzieleniu?
x2−(p+1)x−2+6
__________________
x3−(p+1)x2+(p−3)x+3 : x−1
−x3+1
__________________
−(p+1)x2+(p−3)x+4
(p+1)x2−(p+1)x+4
__________________
−2x+8
2x−2
_____
= 6
11 sty 16:47
Wolfik: okej, wiem gdzie zrobiłem błąd
11 sty 17:05
Wolfik: x2−px−3
__________________
x3−(p+1)x2+(p−3)x+3 : x−1
−x3+x2
__________________
−px2+(p−3)x+3
px2−px+3
____________
−3x+6
3x−3
______
= 3
11 sty 17:16
11 sty 17:25
Mila:
(x3−(p+1)x2+(p−3)x+3) : (x−1)=x2−px−3
−(x3−x2)
========
x2*(−p−1+1)+(p−3)x=−px2+(p−3)x
−(−px2+px)
========
−3x +3
−(−3x+3)
=======
0
11 sty 17:39
Mariusz:
Dzielenie także wygodniej było wykonać wykorzystując wzory Vieta
Z wzorami Vieta możesz łatwo podzielić w pamięci
11 sty 17:41
Mila:
Następna podpowiedź:
x
0=1 jest pierwiastkiem W(x)
(*) x
2−px−3=0
Δ=p
2+12>0 dla p∊R⇔istnieją dwa różne rozwiązania równania (*)
x
1+x
2=p
x
1*x
2=−3⇔jedno z rozwiąząń jest ujemne
Niech x
1<0
1) Ustawiam wyrazy ciągu:
x
1, 1, x
2⇔
⇔x
1+x
2=2 i x
1+x
2=p⇔
p=2
oblicz x
1, x
2 i sprawdź , czy masz c.a
Sprawdź inną kolejność wyrazów ciągu
działaj dalej sam
11 sty 17:48
Wolfik: co z tą trójką przy: x2(−p−1+1)+(p−3)x? chodzi mi o ten wyraz wolny
11 sty 17:48
Wolfik: niewazne, kolejna moja glupota
11 sty 18:09
Wolfik: x2−2x−3=0
x1=−1
x2=3
czyli:
ciąg arytmetyczny (−1,1,3)
dziękuję bardzo za pomoc : ))
11 sty 18:12