Pliss
Sylwia: Wyznacz najmniejsza i najwieksza wartość funkcji f(x)=x do kwadratu−4x−1 W przedziale <−2,1>
11 sty 14:51
Jerzy:
Liczysz: f(−2) i f(1)
11 sty 14:56
Bleee:
1) Wyznaczasz xwierzchołka
2) jeżeli jest on w badanym przedziale to Wyznaczasz ywierzchołka
3) Wyznaczasz wartość funkcji na krańcach badanego przedziału (czyli dla x=−2 oraz x=1)
4) porownujesz że sobą otrzymane wartości funkcji i wybierasz najmniejsza i najwieksza
Koooniec
11 sty 14:56
Jerzy:
14:56 , bo oczywiście xw jest poza przedziałem.
11 sty 15:00
Sylwia: Mogę pełne rozwiazanie?
11 sty 15:01
Bleee:
Nie.
Nie możesz GOTOWCA. Masz instrukcje. Rób punkt po punkcie.
11 sty 15:02
Jerzy:
Chyba żartujesz ! Nie potrafisz policzyć wartości funkcji w punkcie ?
11 sty 15:03
Jolanta: y=x*
2−4x−1 y albo f(x)
jezeli podstawisz jakąś liczbę za x to obliczysz y
np dla x=5
f(x)=5
2−4*5−1=25−20−1=4
mamy podany przedzial <−2,1> czyli interesuja nas x tylko z tego przedziału
dla x=−2
f(−2)=(−2)
2−4*(−2)−1=4+8−1=11
dla x=1
f(1)=1
2−4*1−1=−4
Nie mozemy powiedzieć ,że y=−4 jest najmniejsza watościa funkcji ponieważ nie sprawdzilismy czy
jest w tym przedziale wierzchołek
Parabola ma ramiona w górę poniewaz a>0 (f(x)=x
2... czyli a=1) czyli najmniejsza wartosc
jest tam ,gdzeie jest wierzchołek
| | −b | | 4 | |
xw= |
| = |
| =2 wierzchołek jest poza podanym przedziałem |
| | 2a | | 2 | |
Teraz mozemy powiedziec ze wartosc minimalna w przedziale <−2,1> to −4 a wartosć maksymalna to
11
11 sty 23:17
janek191:
12 sty 12:51