Oblicz metodą całkowania przez części
mcas: ∫arccosx√x dx
Rozwiązuję to przez części, ale nie ma to sensu. Wolfram daje jakąś odpowiedź z całką
eliptyczną, której jeszcze na kursie nie było.
11 sty 14:27
Bleee:
Pokaż swoje obliczenia
11 sty 14:48
mcas: ∫arccosx*x−12=2√xarccosx−∫− 1 √1−x2 * 2√x
Obliczając drugą całkę przez podstawienie otrzymuję tylko podobne całki z innymi
współczynnikami.
11 sty 14:52
mcas: w całce jeszcze oczywiście *dx
11 sty 14:52
Bleee:
To jest całka nieoznaczona do obliczenia?
11 sty 14:54
mcas: Tak.
11 sty 14:58
Bleee:
To ci napisze, że nie rozwiazesz tej całki.
Prowadzące u musiało się coś 'pomylic' gdy przygotowywał zadania.
11 sty 15:06
Mariusz:
| | arccos(x) | | −1 | |
∫ |
| =2√xarccos(x)−∫ |
| 2√xdx |
| | √x | | √1−x2 | |
| | arccos(x) | | √x | |
∫ |
| =2√xarccos(x)+2∫ |
| dx |
| | √x | | √1−x2 | |
To jest całka z tzw różniczki dwumiennej i można ją wyrazić za pomocą
skończonej liczby funkcyj elementarnych tylko w trzech przypadkach
∫x
1/2(1−x
2)
−1/2dx
n=2
Zatem tej całki nie można wyrazić za pomocą
skończonej liczby funkcyj elementarnych i działań takich jak
dodawanie , odejmowanie, mnożenie i dzielenie
x=t
2
dx=2tdx
| | 1+t2−1 | |
4∫ |
| dt |
| | √(1−t2)(1+t2) | |
| | 1+t2−1 | |
4∫ |
| dt |
| | √(1−t2)(1+t2) | |
| | 1+t2 | | 1 | |
4∫ |
| dt−4∫ |
| dt |
| | √(1−t2)(1+t2) | | √(1−t2)(1+t2) | |
=4E(t,i)−4F(t,i)
| | arccos(x) | |
∫ |
| =2√xarccos(x)+4E(t,i)−4F(t,i)+C |
| | √x | |
Te całki eliptyczne można jeszcze przedstawić w postaci Legendre
Wcześniej napisałem że tej całki nie można wyrazić za pomocą
skończonej liczby funkcyj elementarnych i działań takich jak
dodawanie , odejmowanie, mnożenie i dzielenie
Można ją natomiast wyrazić za pomocą nieskończonej ilości
funkcyj elementarnych i działań takich jak
dodawanie , odejmowanie, mnożenie i dzielenie
o ile potrafisz np rozwinąć funkcję podcałkową w szereg
11 sty 17:29
mcas: Bleee oraz Mariusz ogromnie wam dziękuję za odpowiedzi oraz zaproponowane rozwiązanie
i wyjaśnienie w czym problem. Muszę zwrócić na to uwagę prowadzącego.
11 sty 19:58