Oblicz pochodną funkcji
Sysia234: Oblicz pochodną funkcji: y=(1+x)*√1−x.
Powinno wyjść: y'=1−3x/2*√1−x.
11 sty 14:13
Jerzy:
| | 1 | |
y’ = 1*√1 − x + (x +1)*− ( |
| ) |
| | 2√1 − x | |
11 sty 14:20
Jerzy:
Minus miał być wewnątrz ostatniego nawiasu.
11 sty 14:21
mcas: y'=(1+x)'*√1−x+(1+x)*(√1−x)'=
=1*√1−x+(1+x)*((1−x)12)'=
=1*√1−x+(1+x)*12*(1−x)*(1−x)'=
1*√1−x+(1+x)*12*(1−x)−12*(−1) co po przekształceniu daje twój wynik.
Pochodna √1−x' to pochodna funkcji złożonej
f'(g(x))=f'(x)*g'(x)
11 sty 14:23
Sysia234: Dzięki wielkie ♥
11 sty 14:33