Rozwiąż układ równań
Nie rozumim: Rozwiąż układ równań
a)
∫3x+y=2
∫11x+3y= −6
b)
∫2x−3y=2
∫4x−2=6y
c)
∫2x=3y+3
∫0=6y−4x+6
bardzo proszę o pomoc
1wszy(a) coś tam rozwiązałem i wyszło mi y=2+3x a 2x=0 czy to dobrze ?
23 lut 18:06
tim: Układ rozwiązuje się po to, żeby otrzymać wynik liczbowy.
Źle rozwiązane pierwsze.
23 lut 18:07
23 lut 18:10
Nie rozumim: dobra nie czaje tego zostawiam.
23 lut 18:14
tim: Ok. Poddajesz się.
23 lut 18:15
Nie rozumim: albo chociaż 1wszy przykład mi zróbcie to kapnę coś bardzo proszę.
23 lut 18:15
jolka: 3x+y=2 \*(−3)
11x+3y= −6
−9x−3y=6
11x+3y=−6
2x=0
x=0
3x+y=2
3*0+y=2
y=2
Rozwiązanie:
x=0
y=2
23 lut 18:23
jolka: tylko tim moze sprawdz to co?
23 lut 18:24
23 lut 18:26
jolka: tylko nie wiem czy to dobrze
23 lut 18:30
Nie rozumim: a w b)
wyszlo mi
2x−2=3y/*2
4x−2=6y
4x−4=6y
4x−2=6y
i nie wiem co dalej

pomożesz ^^
23 lut 18:32
jolka: hm nie wiem tu moze bedzie ze układ jest sprzeczny, nie ma rozwiązań...
Ale nie wiem na prawde....
23 lut 18:35
Nie rozumim: no bo tak czy siak 0 = 0 wyjdzie ;?
23 lut 18:37
tim: 4x−4=6y
4x−2=6y
4x − 4 = 4x − 2
−4 = −2
Sprzeczny.
23 lut 18:38
jolka: to wyjdzie chyba 0=−2
wiec nie wiem nie ma rozwiązań...
23 lut 18:39
Nie rozumim: Tim to mistrz matmy dzięki ^^ c już samemu się pomęczę ale czuje ze nidam rydy ale zawsze od
siebie trza coś dorzucić
23 lut 18:40
Nie rozumim: ale dla joli tez

sie należy

^^
23 lut 18:40
jolka: hehe jola to duzo nie pomogła, ale
23 lut 18:42
Nie rozumim: heh w c) wyszlo mi tak
2x−3y=3/*2
4x−6y=6
4x−6y=6
4x−6y=6
i tez wychodzi 0=0
to dobrze zrobiłem ?
23 lut 18:45
Nie rozumim: 4x−6y=4x−6y
0=0
czy
1=1
tim poradź ^^
23 lut 18:47
jolka: no mi tak samo wyszło wiec chyba dobrze
23 lut 18:48
Nie rozumim: </sup>
no to luzik ^^
23 lut 18:48
jolka: 0=0
bo przeciez np 4x−4x=0
23 lut 18:49
Nie rozumim: ale
0=0 czy
1=1
heheeheh
23 lut 18:49
jolka: no 0=0

a policz 2−2 to 0 czy 1

hihi
23 lut 18:51
23 lut 18:53