Zadanie z plaszczyny
Anastazja: Na płaszczyźnie OXY dana jest krzywa o równaniu y=1−x2 dla −1<x<1 oraz punkty A(−1,−1),
B(1,0).
Na danej krzywej znaleźć taki punkt C, aby pole trójkąta ABC było największe.
11 sty 11:46
Anastazja: Hej ludzie Proszę :'(
11 sty 12:03
janek191:

C = ( x, 1 − x
2)
pr AB:
x − 2y − 1 = 0
Odległość C od prostej:
| | I 1* x − 2*( 1 − x2) − 1I | | I 2 x2 + x I | |
h = |
| = |
| |
| | √1 + 4 | | √5 | |
I AB I =
√5
więc pole Δ ABC jest równe:
| | I 2 x2 + x i | |
P = 0,5*√5* |
| = 0,5*I 2 x2 + x I = I x2 + 0,5 x I |
| | √5 | |
P jest max dla x = −
14
jak się nie pomyliłem
11 sty 12:59