wykaz
czarno: wykaż, że jeżeli x
2 y
2+z
2= 2xyz to z= xy
prosze o jakis punkt zaczepienia, jakies naprowadzenie, bo chce zrobic to sam, ale nie wiem
nawet od czego zacząć
11 sty 11:22
Saizou : Wiesz coś na temat x, y, z? Czy są one dodatnie, czy rzeczywiste?
11 sty 11:24
czarno: nic nie wiem
zrobiłem cos ze z=xy to x2 y2+(xy)2= 2xyz i ostatecznie wychodzi cos 2x2 y2 i nie wiem czy
ide w dobrym kierunku
11 sty 11:27
ABC:
(z−xy)
2=z
2−2xyz+x
2y
2
czyli z twojej równości wynika (z−xy)
2=0 co pociąga z−xy=0 i po ptokach jak mówi Eta
11 sty 11:30
czarno: abc czyli tym sposobem co robiłem do nie dotarłbym do rozwiazania

?
11 sty 11:34
ABC:
nie możesz przyjmować że z=xy skoro masz to pokazać
11 sty 11:35
czarno: a dobra wszystko juz rozumiem
dziekuje za objasnienie
11 sty 11:37