pomocy;/
Anastazja : Dla jakich wartości m prosta y=mx+3 ma
z okręgiem x2+y2−2x−8=0 co najwyżej jeden punkt wspólny?
11 sty 10:20
Jerzy:
Odległoś prostej od środka okręgu musi być niemniejsza niż promień.
11 sty 10:38
salamandra: −2a = −2
a = 1
b=0
S(1,0)
r =
√1+0−(−8) =
√9 = 3
równanie okręgu w postaci kanonicznej: (x−1)
2+y
2 = 9
Jeden punkt wspólny ma, gdy jest styczna, tj. odległość od prostej do środka okręgu wynosi
promień.
równanie prostej w postaci ogólnej: mx−y+3 = 0
| | |Ax0+Bx0+C| | | |m*1+(−1)*0+3| | |
d= |
| = |
| |
| | √A2+B2 | | √m2+1 | |
| | |m+3| | |
3 = |
| / *√m2+1 (przekształcenie równoważne, gdyż wyrażenie pod |
| | √m2+1 | |
pierwiastkiem nie może być zerem)
3
√m2+1 = |m+3|
−3
√m2+1 = m+3 v 3
√m2+1 = m+3
9(m
2+1) = m
2+6m+9 v 9(m
2+1) = m
2+6m+9
9m
2+9−m
2−6m−9 = 0 −||−
8m
2−6m = 0
m(8m−6) = 0
m=0 v 8m−6 = 0
nie miałem pewności, że po obu stronach jest ten sam znak podnosząc do kwadratu więc trzeba
sprawdzić te rozwiązania
−3
√1 = 0+3
−3 ≠ 3
−3,75 ≠ 3,75
Z prawej strony wyjdzie to samo równanie, ale przed pierwiastkiem jest 3, a nie −3, więc tam po
| | 3 | |
podstawieniu m=0 i m= |
| wyrażenie jest prawdziwe, |
| | 4 | |
| | 3 | |
więc okrąg będzie miał co najwyżej jeden punkt wspólny dla m=0 lub m= |
| |
| | 4 | |
11 sty 10:52
Jerzy:
@salamadra,przeczytaj uważnie treść zadania.
11 sty 10:54
powie ktoś jak to zrobić?: Czyli odpowiedzi m∊(0;3/4) oraz m∊<0;3;4> ponieważ nie liczby miedzy 0 i 3/4 nie przecinaja
okregu?
11 sty 10:54
salamandra: Właśnie robiłem zadanie zanim napisałeś pierwszą odpowiedz. „Co najwyżej” czyli ≥ r?
11 sty 10:55
salamandra: Nie, bo w tym przedziale byłby „m” dla których prosta mogłaby mieć więcej niż jeden, nie wiesz
tego.
11 sty 10:56
Jerzy:
Ano właśnie: d ≥ r
11 sty 10:56
salamandra: Popełniłem błąd, że zamiast d= powinienem napisać d≥, ale niech Jerzy potwierdzi
11 sty 10:57
Saizou :
Co najwyżej jeden = jeden lub wcale
d(S, y) ≥ r
11 sty 10:57
salamandra: Musisz zrobić wszystko tak jak ja robiłem, tylko rozwiązać nierówność, a nie równanie i być
może ze wyjdzie taki przedział jaki podałeś/aś
11 sty 10:59
powie ktoś jak to zrobić?: m∊<0;3/4> taka mi wyszła jeśli moduł ≥, to jest dobrze?
11 sty 11:02
Anastazja: Hmmm teraz myśle ze odpowedzią będzie m∊<0;3/4) ponieważ ma być co najwyżej jedno rozwizanie
11 sty 11:04
salamandra: Rozumiem w ogóle, że poprawne jest sprawdzanie rozwiązań po podnoszeniu obustron do kwadratu
nie mając pewności jaki będzie znak wyrażenia po obu stronach?
11 sty 14:41