prwdopodobienstwo
powie ktoś jak to zrobić?: Spośród liczb naturalnych 1,2,...,n losujemy bez zwracania dwie liczby a i b.
Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia A takiego, że |a−b|<2.
Naprowadzi ktoś jak?
11 sty 10:04
ABC:
wartość bezwzględna jest nieujemna , a ponieważ losowanie bez zwracania to nie może też być
a=b,
i jest to liczba naturalna dla różnicy liczb naturalnych, czyli |a−b|=1 jedyna możliwość
11 sty 10:11
powie ktoś jak to zrobić?:
Czyli według Ciebie jakie jest prawdopodobieństwo bo dziwne mam przyklawdowe odpowiedzi
11 sty 10:17
ABC:
| | n(n−1) | |
wszystkich możliwości masz |
| , a sprzyjających? |
| | 2 | |
11 sty 10:36
Anastazja : 2/n?
11 sty 10:40
powie ktoś jak to zrobić?: 2/n! ?
11 sty 10:41
ABC:
to musi być liczba naturalna

|a−b|=1 ⇔a−b=1 lub b−a=1
11 sty 10:42
powie ktoś jak to zrobić?: Czyli po prostu odpoiwedz to bedzie 1/n?
11 sty 10:43
powie ktoś jak to zrobić?:
11 sty 10:43
ABC:
k...a jakie mózgi

rozpiszcie sobie na najprostszych przykładach, ja nie uwzględniam
kolejności liczb
dla 1,2
wszystkie losowania 1,2 sprzyjające 1,2 pstwo:1/1=1
dla 1,2,3
wszystkie 1,2 1,3 2,3 sprzyjające 1,2 2.3 pstwo 2/3
dla 1,2,3,4 wszystkie 1,2 1,3 1,4 2,3 2,4 3,4 sprzyjające 1,2 2,3 3,4 pstwo 3/6
11 sty 10:51
powie ktoś jak to zrobić?: Tylko ja mam do wyboru odpowiedzi PA=1/n PA=2/n! i PA=2/n lub wgl ze nie ma tej odpowiedzi,
wniosuke
że mam zanaczyć ostanie, Dobra Dziękuje ślicznie

odrazu dzień jest lepszy
11 sty 10:57
ABC:
zaznaczasz 2/n bo 3/6=2/4
11 sty 11:21