Liczba
a@b:
Zadanie dla
Szkolniak
Wykaż,że liczba:
| log(33+19√3)+2log6 | |
| |
| log2+12log3−log(√3−1) | |
jest liczbą naturalną
Powodzenia
10 sty 21:30
a@b:
Hej
Szkolniak 
Żyjesz ?
10 sty 21:58
ABC:
ja właściwie też jestem szkolniak, mogę zrobić ?
10 sty 22:01
a@b:

pamiętasz ?
10 sty 22:02
Szkolniak: Żyję i myślę

Doszedłem do postaci log
3+√3(1188+684
√3), da radę coś dalej z tym zrobić?
10 sty 22:05
ABC:
pamiętam, ale się należało
10 sty 22:06
a@b:

Szukaj innej drogi .......
10 sty 22:06
ABC:
dobra droga , zauważa natychmiast że (3+
√3)
5=1188+684
√3 i koniec zadania
na poziomie olimpijskim takie wyciąganie królika z kapelusza jest ok
10 sty 22:10
a@b:
@
Szkolniak
Sprawdzaj swoje obliczenia ...( myślę,że się pomyliłeś w rachunkach
10 sty 22:14
a@b:
10 sty 22:15
a@b:
Sorry

to ja źle spojrzałam na Twój zapis
10 sty 22:16
10 sty 22:17
a@b:
10 sty 22:17
Szkolniak: Pomylić się chyba nie pomyliłem, bo wtedy nie wyszłoby mi tyle samo ile napisał ABC
10x=3+√3
10y=1188+684√3
coś z tym może da radę podziałać?
10 sty 22:18
a@b:
(3+√3)5=......... jak podał podpadnięty u mnie ABC
10 sty 22:20
Szkolniak: Tylko właśnie skąd na to wpaść? Czy trzeba wyciągnąć z tego kapelusza?
10 sty 22:21
Saizou :
Można tak
Niech
| log(36(33+19√3)) | |
| =n |
| log(3+√3) | |
log(36(33+19
√3))=log((3+3
√3)
n)
36(33+19
√3)=(3+3
√3)
n
i sprawdzasz kolejne n
Dla swoich "przybliżeń" możesz użyć kalkulatora
10 sty 22:21
a@b:
Dokładnie ..... sprawdzać do skutku :
(3+√3)3 −−− odpada
(3+√3)4 −−−
itd
10 sty 22:22
Szkolniak: Czyli w zasadzie byłem blisko, mogłem zapisać, że (3+√3)x=1188+684√3 i próbować podstawiać
kolejne liczby
10 sty 22:26
Robero: Mam pytanio, skoro wyjdzie do 5 to jak to możliwe, że będzie to liczba naturalna skoro
pierwiastek nie jest liczbą całkowitą...
10 sty 22:29
a@b:
Nawet baaaaaaaaaaaaardzo blisko

Łap w nagrodę .....
10 sty 22:29
albi: Robero bo dla całego wyrażenia to będzie log3+√3(3+√3)5 = 5
10 sty 22:34
Robero: A dobra, kumam...
10 sty 22:37