Całki
Nowa: Może mi ktoś wytłumaczyć lub doradzić jakim sposobem jaką całkę obliczać ,albo jak rozróżnić
jaką metodą najłatwiej ? Bo często jak widzę do obliczenia całkę to nie wiem jaką metodą ją
obliczyć może są jakieś zależności
10 sty 19:22
Saizou :
Ćwiczyć na różne sposoby, w końcu wyczujesz co jest łatwiejsze.
10 sty 19:26
Blee:
Nikt Ci nie poda gotowej odpowiedzi która będzie właściwa dla każdej możliwości.
Najłatwiej −−− przerób 100−200 albo i więcej całek ... dojdziesz do takiej wprawy że patrząc na
całkę będziesz nie tylko 'czuł' jaką metodą rozwiązać ją, ale nawet przewidywał wynik (swego
czasu jak tak miałem z RR'ami −−− patrzyłem na równanie i 'zgadywałem' rozwiązanie

)
10 sty 19:28
Nowa: a są jakieś zaleźności kiedy do jakiej metody nie robić czegoś bo nam odrazu nie wyjdzie ?
10 sty 19:36
Blee:
np. taka:
1) jeżeli masz obliczyć całkę z iloczynu dwóch funkcji 'z innej parafii' (np. sinx*ln(x) albo
x2*arcsinx) to wskazówka, że będziesz robić przez części
2) jeżeli masz do policzenia całkę z funkcji której całki nie znasz (np z lnx albo arcsinx
itd.) to znak że będziesz robić to przez części
3) gdy masz wielomian przez wielomian i w mianownik możesz przedstawić w postaci iloczynowej
−−− przez rozkład na ułamki proste
4) gdy widzisz 'pochodną' w liczniku −−− przed podstawienie
itd. itp.
10 sty 19:45
Mariusz:
Całkowanie przez części
Jeżeli potrafisz przedstawić funkcję podcałkową w postaci iloczynu dwóch czynników
z których jeden czynnik łatwo scałkować a całka która zostanie po całkowaniu przez części
będzie łatwiejsza do policzenia to taką całkę liczysz przez części
Przez części dość często wyprowadzasz też wzory redukcyjne
Co do wyboru odpowiedniego podstawienia to też są pewne wskazówki
W sieci można dostać takie książki elektroniczne
http://matwbn-old.icm.edu.pl/kstresc.php?tom=15&wyd=10&jez=pl
http://kielich.amu.edu.pl/Stefan_Banach/rachunek.html
Jeśli masz dostęp do biblioteki to można by polecić inne książki
11 sty 07:58
Mariusz:
Jeśli chodzi o dobór podstawienia to
dla całek postaci
∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
gdzie R(x,y) jest funkcją wymierną dwóch zmiennych
masz podstawienia Eulera
√ax2+bx+c=t−
√ax , gdy a>0
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x
1)t, gdy b
2−4ac > 0
Te podstawienia wystarczą do sprowadzenia całek postaci ∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
do całek z funkcji wymiernej ale jest jeszcze jedno podstawienie Eulera które czasem
może wymagać mniej obliczeń
√ax2+bx+c=xt+
√c, gdy c>0
Co do podstawień Eulera to znając je możesz wymyślić podstawienie sprowadzające
całki postaci ∫R(cos(x),sin(x))dx
do całek z funkcji wymiernej
| | π | |
Dla uproszczenia załóżmy że x∊[0, |
| ] |
| | 2 | |
Z jedynki trygonometrycznej mamy że
cos
2(x)+sin
2(x)=1
cos
2(x)=1−sin
2(x)
cos(x)=
√1−sin2(x)
Korzystając z trzeciego podstawienia Eulera wnosimy że pasującym podstawieniem będzie
cos(x)=(1−sin(x))t
Całki postaci ∫x
m(a+bx
n)
p , m,n,p ∊ ℚ
bywają nazywane całkami z różniczki dwumiennej i są wyrażone za pomocą
funkcyj elementarnych tylko w trzech przypadkach
p∊ℤ , x=t
s , gdzie s=NWW(m,n)
| m+1 | |
| ∊ℤ, (a+bxn)=ts, gdzie s to mianownik p |
| n | |
| m+1 | | a+bxn | |
| +p∊ℤ, |
| =ts, gdzie s to mianownik p |
| n | | xn | |
Jeśli się spotkasz z hiperbolicusami to możesz zamienić je na eksponentę
11 sty 08:35
11 sty 11:11
Mariusz:
Przez części
| | 1 | | xln(x) | | ln(x)+1 | |
∫xln(x) |
| dx=− |
| +∫ |
| dx |
| | x(ln(x)+1)2 | | ln(x)+1 | | ln(x)+1 | |
| | 1 | | xln(x) | |
∫xln(x) |
| dx=− |
| +∫dx |
| | x(ln(x)+1)2 | | ln(x)+1 | |
| | 1 | | xln(x) | |
∫xln(x) |
| dx=− |
| +x+C |
| | x(ln(x)+1)2 | | ln(x)+1 | |
| | 1 | | −xln(x)+x(ln(x)+1) | |
∫xln(x) |
| dx= |
| +C |
| | x(ln(x)+1)2 | | ln(x)+1 | |
| | 1 | | −xln(x)+xln(x)+x | |
∫xln(x) |
| dx= |
| +C |
| | x(ln(x)+1)2 | | ln(x)+1 | |
| | 1 | | x | |
∫xln(x) |
| dx= |
| +C |
| | x(ln(x)+1)2 | | ln(x)+1 | |
11 sty 13:02
Mariusz:
@Nowa jak chcesz to możemy poćwiczyć liczenie całek
Jeśli znasz już pojęcia wstępne jak np funkcja podcałkowa, funkcja pierwotna
oraz tabelkę całek to proponuję zacząć od całek które wymagają tylko liniowości
liniowość to addytywność i jednorodność
11 sty 14:21