trapez w okregu
kajzerka: Na trapezie rownoramiennym opisany jest okrag o promieniu 2cm tak, ze dluzsza podstawa jest
srednica tego okregu.
Dlugosc ramienia trapezu jest rowna dlugosci promienia okregu. Oblicz pole trapezu i dlugosc
jego przekatnej.
W odpowiedzkach jest pole 27*
√3/4 cm2 przekatna 3*
√3 cm
Mi wychodzi przekatna 2*
√3 cm2 i pole 3*
√3 cm
10 sty 06:20
Blee:

też mi takie pole wychodzi
| | √3 | | π22 | |
zauważ, że 27 |
| > 11 > 7 > 2π = |
| = Ppołowy okręgu |
| | 4 | | 2 | |
Co oznacza, że to nie może być pole trapezu, który zajmuje mniej niż połowę pola okręgu
10 sty 09:04
a@b:

Taki trapez składa się z trzech trójkątów równobocznych o boku długości r=2
przekątna d ma długość 2h
Δ ⇒ d=r
√3
dla r=2
P=3
√3 i d=2
√3
=============
Twoja odp jest poprawna
10 sty 13:33
kajzerka: Dzięki wam!
11 sty 05:32