podstawienie z e
Ambitnie: Hej,
wiem, że część równań można rozwiązać przez podstawienie funkcji e
x. Niestety, po wpisaniu w
wyszukiwarkę ,,podstawianie z e" otrzymuję całkowanie przez podstawienie, które nie odpowiada
moim oczekiwaniom. Czy podalibyście np. adres strony, która tłumaczy intuicję/zasady
postępowania? Myślę m.in. o sposobie (jego wytłumaczeniu), który znalazłem:
https://www.quora.com/How-do-you-evaluate-the-limit-of-1-1-x-x-as-x-approaches-0
10 sty 05:01
jc: O jakich równaniach myślisz?
10 sty 09:43
piotr: Sama ambicja nie wystarczy, trzeba się jeszcze ściśle wyrażać
10 sty 14:57
Adamm: te rozwiązania są straszne
10 sty 16:29
Adamm:
limx→0+ (1+1/x)x = limy→∞ (1+y)1/y = 1 (bo limy→∞ y1/y = 1)
10 sty 16:33