Parametr m
2020: Cześć! Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, gdzie w zadaniu popełniam błąd?
Treść: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2 − 5mx − 5m = 1 ma
pierwiastki, z których jeden jest większy od 11.
Moje rozwiązanie:
x2 − 5mx − 5m = 1
x2 − 5mx − 5m − 1 = 0
(x−1)(x+1) − 5m(x+1) = 0
−5m(x+1)(x−1) = 0
−5m(x2−1)=0
Przemnożenie wyrażenia x2−1 przez −5m nie zmieni jego miejsc zerowych (poza przypadkiem, gdy
m=0), stąd ja odpowiedziałabym, że nie istnieje taka wartość m, dla której równania wyjściowe
miałoby pierwiastek większy od 11.
Odpowiedź w książce to: m∊(2;+∞)
10 sty 01:34
Szkolniak: x2−1−5mx−5m=0
(x+1)(x−1)−5m(x+1)=0
(x+1)(x−1−5m)=0
x=−1 v x=5m+1
x>11 ⇔ 5m+1>11 ⇔5m>10 ⇔ m>2
10 sty 02:04
2020: O kurka, czas iść spać. Dziękuję bardzo
10 sty 02:53
Szkolniak: Trzeba czuwać
10 sty 02:54