Całka
dorka123: Proszę o pomoc w rozwiązaniu całki po podstawieniu nie mogę pozbyć się X:
9 sty 22:38
Bleee:
Wskazowka:
| x−1 | | 1 | | 3x + 1 − 4 | |
| = |
| *( |
| ) |
| 3x+1 | | 3 | | 3x+1 | |
Dalej sobie poradzisz?
9 sty 22:40
ABC:
| | 1 | | 4 | |
zapisz górę jako x+ |
| − |
| |
| | 3 | | 3 | |
9 sty 22:42
Mila:
| 1 | | 3x−3 | | 1 | | 3x+1−4 | |
| ∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx= |
| 3 | | 3x+1 | | 3 | | 3x+1 | |
| | 1 | | 1 | | 4 | |
= |
| ∫dx− |
| ∫ |
| dx= działaj dalej sama |
| | 3 | | 3 | | 3x+1 | |
9 sty 22:43
Adamm:
Ogólnie, pierwszym krokiem przy rozwiązywaniu całek z funkcji wymiernych,
jest podzielenie licznika przez mianownik.
(nie mówię, że zawsze to najlepsza metoda)
9 sty 22:47
Blee:
Adamm ... może inaczej
jeżeli mamy ułamek wielomianowy i stopień wielomianu w liczniku jest nie jest mniejszy od
stopnia wielomianu z mianowniku, to zawsze przekształcamy w celu zredukowania stopnia
wielomianu w liczniku (co przeważnie doprowadzi nas do jednej ze znanych nam całek
elementarnych)
9 sty 22:49
Adamm:
tak, może wyjaśnię jeszcze to, co zostało napisane w nawiasie
jeśli założymy, że mianownik można rozłożyć na nierozkładalne czynniki,
co teoretycznie zawsze można zrobić, czyli przedstawimy mianownik w postaci
(x−x1)α1...(x−xn)αn(x2+a1x+b2)β1...(x2+amx+bm)βm,
gdzie x2+aix+bi są nierozkładalne,
to możemy rozbić ułamek na ułamki proste, z których już całki są jednym z
1) funkcją wymierną
2) logarytmem od wielomianu stopnia ≤2
3) sumą funkcji wymiernej i arcusa tangensa od funkcji liniowej
zatem każda całka z funkcji wymiernej jest sumą
W(x)+lnQ(x)+arctg(P1(x))+...+arctg(Pn(x))
gdzie W(x) jest funkcją wymierną, Q(x) jest wielomianem, i Pi(x) są funkcjami liniowymi
9 sty 23:00