Podaj pierwiastki wielomianu W(x) i określ krotność każdego z nich, jeśli:
zac: W(x) = (x2 + 10x + 25)2(x2−25)(x2 + x + 6)
Z obliczeń wyszło, że:
1)x2 + 10x + 25 = 0
x0 = −5
2) x2−25 = 0
x = 5 i x = −5
3) x2 + x + 6 = 0
delta mniejsza od zera
Z odpowiedzi wynika, że 5 jest pierwiastkiem jednokrotnym, co się zgadza, ale dlaczego −5 jest
pierwiastkiem pięciokrotnym? Z tego co mi wyszło to dla samego x0 = −5 jest pierwiastkiem
dwukrotnym i dla x = −5 jednokrotnym czyli powinna być pierwiastkiem trzykrotnym. Gdzie mam
błąd?
9 sty 22:36
Bleee:
Nie może być pieciokrotnyn pierwiastkiem
9 sty 22:37
zac: Czyli błąd książki?
9 sty 22:38
Bleee:
Tfu
Znaczy się masz przeciez
( (x+5)2)2 <−−− czyli tutaj masz czterokrotny pierwiastek
9 sty 22:38
zac: nie zauważyłem tego, dzięki wielkie.
9 sty 22:39