podaj elementy zbioru C
XAR96: Bardzo proszę o szybką pomoc wraz z wyjaśnieniem, nie wiem jak się za to zabrać
Dane sa zbiory : A={(x,y): |x|+|y| =4} oraz B ={(x,y): x2+y2 = (m−1)2 } gdzie m należy do R
i jest parametrem.
A ) Przedstaw w układzie współrzędnych interpretacje geometryczna zbioru A
B) Wyznacz te wartości parametru m dla których zbiór C = A∩B jest czteroelementowy . Dla
wyznaczonej wartości parametru m podaj elementy zbioru C
9 sty 22:29
Mila:

Zbiór A
9 sty 22:46
a@b:

Zbiór B −− okrąg o środku S(0,0) i promieniu
r=4 (okrąg opisany na kwadracie
lub
r=2√2 (okrąg wpisany w kwadrat
i r≠ 1−−− bo wtedy x
2+y
2=0 −−− przedstawia punkt S(0,0)
wtedy A∩B −− jest czteroelementowy
zatem (m−1)
2=4
2 ⇒ m=−3 v m= −5
lub (m−1)
2=(2
√2)
2 ⇒ m=1+2
√2 v m= 1−2
√2
9 sty 23:37