misiorek: wyznacz wspólrzedne punktu C nalezacego do odcinka AB tak by |AC| : |CB| = 2:1 gdy A=(
1;4) B = (7;7)
18 lis 19:56
teta: → →
więc AC= 1/2*AB
→ →
AB = [6, 3] wiec AC =[ 3 ; 1,5]
x
C -x
A = 3 y
C - y
A = 1,5
x
C - 1 = 3 y
C - 4 = 1,5
x
C = 4 y
C = 5,5 → C(4 ; 5,5)
18 lis 20:21
Niuśka: Najlepiej narysuj odcinek AB w układzie współrzędnych.
Wyobrażając sobie, że jest to przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego ABD, gdzie
współrzędne D to (7,4), masz długość odcinka AD i BD (co łatwo odczytać z wykresu):
IADI=7-1=6, IBDI=7-4=3
Z twierdzenia Pitagorasa możesz obliczyć długość odcina AB:
IABI2=IADI2+IBDI2
IABI2=62+32
IABI2=36+9
IABI2=45
IABI=3√5
Wracając do |AC| : |CB| = 2:1
Można podzielić IABI:3=√5
Punkt C znajduje się na 2√5 jednostek licząc od A
Można utworzyć mniejszego trójkąta prostokątnego o przeciwprostokątnej IACI.
Z twierdzenia Talesa IACI : IABI = IAEI : IADI,
gdzie punkt E to wierzchołek mniejszego trójkąta i znajduje się on na odcinku IADI.
IACI : IABI = IAEI : IADI
2√5 : 3√5 = IAEI : 6 po lewej stronie pierwiastki się skracają
IAEI = 6(2:3)
IAEI = 4
Punkt E znajduje się 4 jednostki w prawo licząc od A czyli na punkcie {5,4}.
Następnie ponownie z twierdzenia Talesa IACI : IABI = ICEI : IBDI,
IACI : IABI = ICEI : IBDI
2√5 : 3√5 = ICEI : IBDI po lewej stronie pierwiastki się skracają
ICEI=2 jednostki długości
Punkt C znajduje się na tej samej wartości x co E i o 2 jednostki y w górę od E, czyli
{5,6}.
Mam nadzieję, że się nigdzie nie pomyliłam. Pozdrawiam.
18 lis 20:35
oko:
Tak

fakt

! przeoczylam,że nie IACI :I AB I tylko
IACI: ICBI sorry

! ,
18 lis 20:41
Gabina: |AB| ∥|KL|
24 sty 15:49