wymierność liczb
maths: Wyznacz wszystkie liczby 𝑥, dla których liczby 𝑥+√3 oraz 𝑥2+√3 są wymierne.
9 sty 19:22
Blee:
x +
√3 wymierne
oraz
x
2 +
√3 wymierne
Tak
9 sty 19:28
maths: Tak
9 sty 19:36
ABC:
Olimpiada Matematyczna Gimnazjalna 2012 bodajże
9 sty 19:41
maths: Dzięki
9 sty 19:47
Adamm:
x+
√3, x
2+
√3∊Q
x
2−x∊Q
x
2−x+a = 0 dla pewnego a∊Q
±
√b+
√3 jest wymierne ⇒
√3b jest wymierne ⇔ 3b jest kwadratem
⇔ b = 3p
2 dla p∊Q
+
√b+
√3 =
√3(1+p) nie może być wymierne
−
√b+
√3 =
√3(1−p) skąd p = 1
9 sty 20:15
ABC:
organizatorzy Olimpiady proponują coś w tym stylu:
niech x+√3=p, x2+√3=q gdzie p, q wymierne
wtedy x=p−√3 , q=(p−√3)2+√3=
9 sty 20:22
ABC:
=(p
2−2p
√3+3)+
√3=(1−2p)
√3+p
2+3
stąd (1−2p)
√3=q−p
2−3
gdyby (1−2p)≠0 to
√3 wymierny więc sprzeczność
| | 1 | | 1 | |
czyli konieczne jest 1−2p=0 , p= |
| , x= |
| −√3 |
| | 2 | | 2 | |
i teraz bezpośrednio sprawdzamy że jedyny kandydat spełnia
to chyba dla małolatów łatwiejszy do ogarnięcia sposób
9 sty 20:27
9 sty 20:34
ABC:
9 sty 20:40