granice ciągów (sprawdzenie)
Borys: Sprawdziłby mi ktoś wyniki?
Mam obliczyć granice ciągów
1 przykład
| | 3n+1−2 | |
lim n→∞ |
| wyszło mi −1∞ |
| | 2n−3n | |
2 przykład
| | 2n+4 | |
lim n→∞ ( |
| )2−n wyszło mi e2 |
| | 22n−4 | |
3 przykład
| | 2n−1+3 | |
n√ |
| wyszło mi n√1 |
| | 22n−4 | |
4 przykład
| | 7−(−1)n | |
lim n→∞ |
| wyszło mi 1 |
| | 3 | |
9 sty 12:22
Saizou :
1)
| 3n+1−2 | | 3n(3−2) | | 3−2 | |
| = |
| → |
| =−1 |
| 2n−3n | | | | 0−1 | |
9 sty 12:27
9 sty 12:28
Blee:
Saizou −−− co Ty zrobiłes w tym liczniku
9 sty 12:30
Borys: w tym liczniku nie powinno być 3n*3−1−2?
9 sty 12:32
Saizou :
meh... kurcze tak to jest jak się człowiek spieszy xd
9 sty 12:32
Borys: przepraszam 3n*3−2 tak miało być
9 sty 12:35
Jerzy:
| | 2 | |
Teraz wyłączasz 3n przed nawias i masz: 3n(3 − |
| ) |
| | 3n | |
9 sty 12:36
Saizou : Tak wyciągasz z licznika i mianownika przed nawias 3n
9 sty 12:36
Borys: w tym drugim zadaniu rozumiem że trzeba przekształcić wyrażenie do wzoru e=(1+1n)n
9 sty 12:43
Blee:
dokładnie
9 sty 12:46
Blee:
ale zapisz jeszcze raz mianownik
9 sty 12:48
Borys: a w 3 jak mam pozbyć się tego n√?
9 sty 12:49
Borys: już 8+2n, przepraszam przepisałem podpunkt z innego przykładu to jeszcze raz,
| | 2n+4 | |
( |
| )2−n i wyszło mi e2 |
| | 8+2n | |
9 sty 12:54
Blee:
potęga:
| −4 | | 2n+8 | |
| * |
| * (2−n) |
| 2n+8 | | −4 | |
więc jest ok
9 sty 13:02
Borys: a jak mam się zabrać za przykład 3? Bo zamieniłem sobie pierwiastek z n na 1n i
przeniosłem to do potęgi całego wyrażenia
9 sty 13:14
Des:
wyciągnij 2n z licznika
i 4n z mianownika
9 sty 13:25
Borys: to będzie coś takiego?
9 sty 13:35
Des: Mianownik dobrze ale w liczniku namieszałeś
9 sty 13:41
9 sty 13:44
Borys: i wyjdzie {24}n * {12} = {14}n
9 sty 13:50
Borys: a co robimy z tym pierwiastkiem który był na początku zadania?
9 sty 13:50
Des:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| * n√ |
| = |
| * 1 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
9 sty 13:56
Borys: czemu n√12 = 1?
9 sty 14:03
Des:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limn→∞ n√ |
| → ( |
| )1/∞ → ( |
| )0 → 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
9 sty 14:11
Borys: Dziękuję bardzo już rozumiem
9 sty 14:18