n5 | ||
an = | ||
n5+1 |
(n+1)5 (n5 + 1) − n5[(n+1)5 + 1] | ||
an+1 − an = | ||
(n5+1)[(n+1)5 + 1] |
an+1 | (n+1)5 | n5 + 1 | |||
= | * | ||||
an | (n+1)5 + 1 | n5 |
n5 | n5+1 − 1 | 1 | ||||
an = | = | = 1 − | ||||
n5+1 | n5+1 | n5+1 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
an+1 − an = | − | > | − | = 0 | ||||
n5+1 | (n+1)5+1 | n5+1 | (n+0)5+1 |
1 | 1 | ||
− | jest ciągiem stałym oraz jest mniejszy od różnicy, którą | ||
n5 + 1 | (n+0)5 + 1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |