Liczby rzeczywiste
Mat:
Pewien człowiek zainwestował w trzech bankach łącznie 10000 przy czym w pierwszym
banku złożył 4000 na 5 Procent, a w drugim 3500 na 4 procent. By otrzymać
łączny zysk w kwocie 500 , na jaki procent pozostałą część pieniędzy
musiał złożyć w trzecim banku
9 sty 09:23
Blee:
kwota w trzecim banku:
10'000 − 4'000 − 3'500 = 2'500
zysk z innych banków:
4'000*0.05 + 3'500*0.04 = 200 + 140 = 340
jaki zysk musi być z ostatniego banku:
500 − 340 = 160
obliczenie oprocentowania:
kooooniec
9 sty 09:36