Trapez
000: Punkty A= (1,7) i B (−3,3) są wierzchołkami równoległoboku ABCD. Przekątne tęgo równoległoboku
przecinają się w punkcie S= (0,2). Wyznacz obwód tego równoległoboku.
9 sty 00:42
Blee:
1) wyznaczasz prostą przechodzącą przez punkty A i S
2) wyznaczasz długość |AS|
3) odkładasz tą odległość na wyznaczonej prostej od punktu S ... w ten sposób masz punkt C
4) analogicznie z |BS|
LUB
4*) wyznaczasz równoległą do AB przechodzącą przez punkt C, wyznaczasz prostą przechodzą przez
B i S, przecięcie się prostych wyznacza punkt D
9 sty 00:49
janek191:

S = ( 0,2) jest środkiem odcinka BD
więc
D = (3, 1)
=======
S jest środkiem odcinka AC
więc
C = ( − 1, − 3)
==========
Oblicz I AB I i I BC I a następnie obwód:
L = 2*( I AB I +I BC I ) = ...
9 sty 01:00