Oblicz pochodną funkcji
Jess: f(x) = log
2 x
| | ln x | |
Najpierw przekształciłam funkcję do postaci |
| . |
| | ln 2 | |
| | 1 | |
Wychodzi mi |
| − 2 ln xln2 2. |
| | x ln | |
Czy to jest OK? Mam dziwne wrażenie, że to jednak nie wygląda tak jak powinno
9 sty 00:39
9 sty 00:42
Blee:
ln2 <−−−− to jest LICZBA (stała)
9 sty 00:43
Jess: zjadłam cyfrę, przepraszam. Miało oczywiście być 1x ln 2
9 sty 00:44
Blee:
| | lnx | | 1 | |
log2x = |
| = |
| *lnx |
| | ln2 | | ln2 | |
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| * |
| i tyle |
| | ln2 | | x | |
9 sty 00:45
Jess: Ale głupi błąd... Dzięki za pomoc
9 sty 00:47