Trójkąt
000: Bok AB trójkąta ABC ma długość 8. W tym trójkącie poprowadzono odcinek równoległy do AB który
podzielił trójkąt na dwa obszary o równych polach. Długość tego odcina jest równa
9 sty 00:10
Bogdan:
| | P | | a + e | | P | |
Pole trapezu ABED: |
| = |
| * h1 ⇒ h1 = |
| |
| | 2 | | 2 | | a + e | |
| | P | | e | | P | |
Pole trójkąta DEC: = |
| = |
| * h2 ⇒ h2 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a | | a | | P | | P | |
Pole trójkąta ABC: P = |
| * (h1 + h2} = |
| * ( |
| + |
| ) |
| | 2 | | 2 | | a + e | | 2 | |
| | a | |
Po wykonaniu działań i uproszczeniu otrzymamy e = |
| |
| | √2 | |
Przypomina to podobne zagadnienie dla trapezu o podstawach a, b, w którym odcinek łączący
ramiona trapezu i do nich równoległy rozcina trapez na dwa trapezy o równych polach. Ten
odcinek jest równy średniej kwadratowej długości podstaw a, b. Jeśli w trójkącie przyjmiemy,
| | a | |
że b = 0, to e = √(a2 + 02)/2 = |
| |
| | √2 | |
9 sty 00:46
Tadeusz:
a skala podobieństwa upraszcza to znacznie
9 sty 00:49
Bogdan:
Oczywiście
Tadeuszu, upraszcza bardzo, pozdrawiam
9 sty 00:57
a@b:

Z podobieństwa trójkątów ABC i EFC z cechy (kkk)
9 sty 14:06